Meclis’te “şiddet döngüsünü” anlattı
Özmete: Şiddet Sonrası Balayı Süreci Uyarısı
Ankara’dan Evrin Güvendik’in aktardığına göre, psikolog Özmete, “Şiddet sonrası balayı süreci” konusunda uyarılarda bulundu. Şiddeti uygulayan kişide başlayan pişmanlıkla oluşan balayı sürecini açıklayan Özmete, pişmanlık sürecinde eşler ya da aile içindeki şiddetin taraflarının uzlaşmaya varmış gibi göründüğünü ancak aslında bahane aşamasının geldiğini belirtti.
Özmete’nin verdiği bilgiye göre, bahane aşaması, kadının kendisini suçlu hissetmesine neden olan bir süreçtir. Şiddet sonrası balayı sürecini “fail tarafından şiddetin uygulanma nedeninin şiddete uğrayan kadın olduğunun ifade edilmesi” olarak tanımlayan Özmete, bu sürecin kadınlarda kırılganlık, suçluluk duygusu, özgüven eksikliği ve çaresizlik hissi yarattığını söyledi.
Özmete, kadınların kendilerini suçlu hissetmesi sonucu düşünce sisteminin değişmeye başladığını ve şiddet döngüsünün devam ettiğini vurguladı. Kadınların “ben de bir problem var, ben şiddete bu nedenle maruz kalıyorum, kendim de neyi iyileştirebilirim” noktasından hareketle düşünce yapısının değişmeye başladığını belirtti.