Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene Kaynaklı Hastalıklar Hakkında Uzmanlardan Uyarı!

Kene kaynaklı hastalıklar konusunda uzmanlar, keneyle ilgili hastalıklarda artış gözlendiğini açıkladı.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte ülkemizde kene kaynaklı hastalıkların sayısında artış yaşanmaktadır. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşılan Karadeniz, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarında artış görülmüştür. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Zehra Çağla Karakoç, kenelerden kaynaklanan hastalıklar ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Keneler ve Bulaştırdığı Hastalıklar

Keneler, kan emmek zorunda olan eklembacaklılardır ve dünya genelinde her yerde bulunabilirler. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında aktif hale gelirler. Türkiye, kenelerin yaşamı için uygun iklim ve coğrafyaya sahiptir. Ülkemizde yaklaşık 30 farklı kene türü bulunmaktadır. Keneler arasında insana bulaşabilen en önemli hastalık Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’dir. En fazla vaka Tokat, Sivas, Çorum ve Erzurum gibi illerimizde görülmektedir. Ayrıca, kenelerden insana bulaşabilen diğer önemli bir hastalık da Lyme hastalığıdır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve Korunma Yöntemleri

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü, enfekte kenelerin kanı veya diğer vücut sıvılarıyla temas sonucu insanlara bulaşabilir. Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, bulantı, kusma ve karın ağrısı bulunmaktadır. Hastalık ilerledikçe ciltte ve iç organlarda kanamalar meydana gelebilir ve ağır vakalar ölümle sonuçlanabilir. Genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşılan illerde bu hastalık daha sık görülür.

Kene Isırmasından Nasıl Korunulur?

Kene ısırmasından korunmanın en önemli yolu, kırsal alanlarda bulunurken dikkatli olmaktır. Uzun kollu ve açık renkli giysiler giymek, pantolon paçalarını çorap içine sokmak ve bitki örtüsü yüksek olan bölgelerde dikkatli olmak önemlidir. Kene varlığını kontrol etmek için düzenli olarak vücudu kontrol etmek ve böcek kovucu spreyler kullanmak da etkili korunma yöntemlerindendir.

Lyme Hastalığına Dikkat!

Türkiye’de görülen bir diğer kene kaynaklı hastalık olan Lyme hastalığının belirtileri, hastalığın evresine göre değişiklik gösterebilir. İlk aşamada kenenin ısırıldığı yerde öküz gözü şeklinde kızarıklık oluşur. Diğer belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk yer alır. Hastalık ilerledikçe eklem iltihabı, sinir sistemi sorunları ve kalp problemleri görülebilir.

Kene Varsa Sağlık Kuruluşuna Başvurun!

Kene ısırması durumunda yapılması gereken en önemli şey, keneyi doğru bir şekilde çıkarmaktır. Keneyi alkol, kolonya veya sigara ile yakmak gibi yanlış yöntemler kullanmak, enfeksiyon riskini artırabilir. Kene bulunduğunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve keneyi çıkardıktan sonra 10 gün boyunca vücudu kontrol etmek önemlidir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) Editör Erkan Doğan

Related Posts

Aronya’nın kan şekerini dengelediği belirlendi

Aronya’nın kan şekerini dengelediği ve diyabet hastalarına iyi geldiği belirlendi.

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Diş ipi kullanmamak ömrü eksiltiyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

21 gün boyunca sadece paketlenmiş proteinli gıdalar yedi! İşte vücudunda meydana gelen değişiklikler

Men’s Health gazetecisi Paul Kita, 21 gün süresince yalnızca paketlenmiş proteinli gıdalarla beslenerek vücudundaki değişiklikleri inceledi.

Felçte altın saatleri kaçırmayın

Felç belirtileri başladığında ilk 4,5 saat içinde acil tedavinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Derya Uludüz ‘‘Bu durumda dakikalar hatta saniyeler çok kıymetli. Hastanın en hızlı şekilde bir inme merkezine yönlendirilmesi gerekir’’ uyarısında bulundu.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.