Bilim insanları, kabusları durduracak yeni bir yol bulmuş olabilir

Rüyaları Yeniden Yazarak Kötü Rüyaları Durdurmak Mümkün Olabilir

Bilim insanları on yıllardır neden rüya gördüğümüzü anlamaya çalışıyor. Bu çalışmalar devam ediyor olsa da, en azından kabusları durdurmak için basit bir yöntem bulunmuş olabilir.

2022 yılında gerçekleştirilen bir çalışmada, “Kabus bozukluğu” teşhisi konulmuş 36 hastaya odaklanıldı ve beynimizin kötü rüyalarla başa çıkma şeklini değiştirebilmemiz için iki basit terapi yönteminin kullanılabileceği gösterildi. Araştırma, kabusları baştan yazarak beynimizin olumlu bir deneyimle ilişkilendirdiği bir sesi çalarak kabusların seyrini değiştirebileceğimizi öne sürüyor.

Kabus görmek oldukça yaygın bir durum olmasının yanı sıra, sürekli kabus gören kişilerin uyku kalitelerinin düşmesine ve dolayısıyla diğer sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabileceği biliniyor. Bu yüzden kabusları durduracak yöntemlerin geliştirilmesi birçok kişi için olumlu bir etki yaratabilir.

Current Biology dergisinde yayınlanan çalışmada, araştırmacılar hastaların en sık gördükleri ve “en kötü” olarak tanımladıkları kabusları baştan yazmak için görsel provası terapisini kullanarak kabusların daha iyi bir son ile bitirilmesini sağladıklarını belirtiyor. Ardından hastalar, yeni versiyonu tekrarlayarak kabusları değiştirebiliyorlar.

Bu yöntem, kabusları yeniden yazmanın ve farklı hikayelerle değiştirmenin sık karşılaşılan kabusları durdurabileceği fikrine dayanıyor. Ancak herkes için etkili olmayabilir. Bu nedenle araştırmacılar, ikinci bir terapi olan “hedefli anı reaktivasyonu” veya TMR’yi kullanıyorlar.

TMR, ya da Hedefli Anı Reaktivasyonu

TMR, insanların uykuda iken belirli uyaranların aktif olmasını sağlamak için sesi kullanmayı temel alıyor. Araştırmacılara göre, TMR ve görsel provası terapisinin birlikte kullanılması, sık kabus gören hastaların yeniden yazılmış kabus versiyonlarını hatırlamalarına yardımcı olabilir.

Çalışmada elde edilen bulgulara göre, bu sistem oldukça etkili gibi görünüyor. Haftalık ortalama 2,94 kabustan başlayan TMR grubu, çalışmanın sonunda sadece haftalık 0,19 kabusa düştü. Kontrol grubunda ise haftada 2,58 kabustan başlayarak 1,02 kabusa indi. Ayrıca bu yöntemin uzun süreli etkili olabileceği de gözlemlendi. Üç ay sonraki takip incelemesinde, kontrol grubunun kabus sayısı haftalık 1,48’e yükselirken, TMR grubunun haftalık kabustaki artış sadece 0,33 olarak kaydedildi.

Bu yöntem tamamen kabusları durdurmasa da, kabus sayısında yaşanan önemli azalma, özellikle sık sık kabus gören kişiler için büyük bir değişim sağlayabilir.