Kıdem tazminatı için kritik tarih belli oldu

Temmuz ayı zammından önce emeklilik şartını tamamlayan çalışanlar, “Ne zaman emekli olsam daha yüksek maaş alırım?” sorusuna yanıt arıyor. Temmuz ayı sonrasında emekli maaşlarında artış beklenirken, çalışanlar, emekli olduklarında iş akdini sonlandırarak kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor.

Kıdem tazminatıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, “Emekli olmak isteyenler tazminatları dikkate almaya başladılar. Kıdem tazminatı oranı memur maaşına yapılacak zam ile yeniden değerleniyor. Bu katsayı da artıyor.” ifadelerini kullandı.

Kıdem tazminatının şimdilerde üst tavan olarak 35 bin TL seviyesinde olduğunu belirten Bayram, bu kapsamda, bir kişinin 10 yıl çalışması halinde en fazla 350 bin lira alabildiğini kaydetti.

‘TEMMUZ AYINDA DAHA FAZLA TAZMİNAT ALABİLİRLER’

Bayram, emekliler temmuz ayını bekleyip dilekçe verirlerse kıdem tazminatını daha fazla alabileceklerini vurguladı ve temmuzda memur maaşlarına en az yüzde 25 oranında artış yapılacağını kaydetti.

EMEKLİ AYLIKLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Emekli maaşlarının aylık bağlama oranlarına göre belirlendiğini ifade eden Bayram, “Enflasyon ve büyümeden pay şeklinde veriliyor. Büyüme yüksekse büyümeden daha fazla pay alınacağı için emekli maaşları daha yüksek belirlenebiliyor.” derken 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası işe girenler arasında farklılıklar olduğunu belirtti.

Bayram, kıdem tazminatının tavanının memur maaş katsayısına göre belirlendiğini ileterek “Haziran ya da temmuz ayında dilekçe verdiklerinde emeklilerin maaşları değişmez. Burada sadece alacakları kıdem tazminatı temmuz ayı sonrası daha yüksek olacaktır.” açıklamasında bulundu.

KIDEM TAZMİNATI ALMA HAKKINA KİMLER SAHİP?

Kıdem tazminatı alabilmek için, çalışanların belirli şartları sağlaması gerektiğine dikkat çeken Bayram, “İş kanununa göre işçinin en az 1 yıl süre ile aynı iş yerinde çalışması, iş sözleşmesinin haklı bir nedenle veya işveren tarafından haksız bir nedenle feshedilmiş olmasını gerektirir.” ifadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx