Vergi Denetim Kurulu Beyanname Gözetim Programı ile Mükellefleri İnceledi
Bakanlık kaynaklarına göre, Vergi Denetim Kurulu, nisan ayında Beyanname Gözetim Programı’nı başlattı. Bu program sayesinde, mükelleflerle beyan öncesinde iletişime geçilerek, risk durumları hakkında bilgilendirme yapılmaktadır. Bu sayede, mükelleflerin beyanlarını daha dikkatli bir şekilde vermeleri hedeflenmektedir.
Program kapsamında yapılan incelemelerle, ilk aşamada 500 bin mükellef tarandı ve 2,9 trilyon lira ticaret hacmine sahip 40 bin mükellefin riskli olduğu belirlendi.
Bu mükellefler gönüllü uyum sürecine davet edildi ve Başkanlık tarafından yürütülen çalışma tamamlandı. Yapılan çalışma sonucunda, yaklaşık 18 bin mükellef kurumlar vergisi matrahını 32 milyar lira artırdı.
Ayrıca, 2023 ve 2024 yıllarında zarar gösteren 1046 mükellefin de yaklaşık 2,36 milyar lira matrah beyan ederek, bu sefer kar beyan ettiği görüldü.
Program kapsamında yer alan mükelleflerin yarısı matrahlarında düzeltme yaparken, bazıları da verdikleri izahlarla risk durumundan çıktı. Böylece, Beyanname Gözetim Programı’nın yüzde 70 başarı sağladığı değerlendirildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, programın mükelleflere denetim öncesi önemli bir şans tanıdığını belirterek, “Mükellefleri üzerinde denetim yükü ve bürokrasi oluşturmayacak, hızlı, pratik, çözüm odaklı çalışmaları hayata geçirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.