Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Türkiye’nin ipek böceği yumurtası ihtiyacını karşılıyor
Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KOZABİRLİK), dünyada ender bulunan ipek böceği yumurtası üreticilerinden biri olarak öne çıkıyor. Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren “İpek Böceği Yumurtası Üretim İşletmesi”nde hibrit ve damızlık yumurtaların üretimi gerçekleştiriliyor.
Çin ırkı ile Japon ırkı ipek böceklerinin çiftleştirilmesi sonucu elde edilen hibrit yumurtalar, Türkiye’nin ipek böceği yumurtası ihtiyacını karşılarken, işletme aynı zamanda ırkların damızlık yumurtalarını da üretiyor.
Köylerde yetiştirilen kozalar, İpek Böceği Yumurtası Üretim İşletmesi’ne getirilerek işçiler tarafından özenle işleniyor. İşletmede, krizalitlerin cinsiyet ayrımı yapılarak dişi ve erkek kelebeklerin çiftleştirilmesi ile hibrit yumurtalar elde ediliyor. Bu yumurtalar üreticilere dağıtılarak ipek üretim döngüsü sürdürülüyor.
KOZABİRLİK Tohum Üretim İşletmesi Müdürü Ardahan Erdemir, Türkiye’nin ihtiyacı olan ipek böceği yumurtasını kendi tesislerinde ürettiklerini belirtirken, üretimin 15-20 gün sürdüğünü ve 120-130 kişi istihdam ettiklerini açıkladı. Her sene Türkiye’nin ipek böceği yumurtası gereksinimini karşılamaya çalıştıklarını ve fazla ürettikleri yumurtaları ihracat yoluyla değerlendirdiklerini dile getirdi.
İpekçilik sektöründe önemli bir yeri olan İpekböceği Yumurta Üretim İşletmesi, dünya genelinde sayılı işletmelerden biri olarak dikkat çekiyor. KOZABİRLİK Genel Müdürü Mustafa Çakır, Türkiye’nin kendi ipek böceği yumurtasını üretebilen nadir ülkelerden biri olduklarını ifade ederken, üretimin önemine vurgu yaparak hibrit ve damızlık yumurta üretimlerini sürdürdüklerini belirtti.
İpek böceği yumurtası üretimi Türkiye için hayati önem taşıyor
İpek böceği yumurtası üretiminin Türkiye için hayati önem taşıdığını belirten Çakır, Türkiye’nin kendi ipek böceği yumurtasını üretebilmesi sayesinde ithalata bağımlı olmadıklarını ve fazla ürettikleri yumurtaları ihracat yoluyla değerlendirdiklerini dile getirdi. Anadolu topraklarında yüzyıllardır süregelen ipek böcekçiliğinin hibrit yumurta üretimi ile daha verimli hale geldiğini ifade eden Çakır, bu sayede bir kozadan ortalama 1500-1600 metre ipeğin elde edildiğini sözlerine ekledi.