Litvanya’da seçim: Gitanas Nausėda, yeniden Cumhurbaşkanı

Litvanya, 26 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gitti. Litvanya Seçim Komitesi’nin paylaştığı bilgilere göre, oyların yüzde 90’ının sayıldığı ülkede, seçimi oyların yüzde 74,6’sını kazanan mevcut Cumhurbaşkanı Gitanas Nausėda önde tamamladı.

The Guardian’ın haberine göre, Litvanya Başbakanı Ingrida Šimonytė’ye karşı seçimi kazanan Nausėda, ülkenin bağımsızlığını ‘muhafaza edilmesi gereken hassas bir gemi’ olarak nitelendirdi. 60 yaşındaki Cumhurbaşkanı, başkent Vilnius’ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Seçmenler bana büyük bir güven yetkisi verdi; bunu muhafaza etmem gerektiğinin farkındayım” dedi. Nausėda, “Beş yıllık bir deneyimimin de olduğundan hareketle, bu mücevheri kesinlikle düzgün bir şekilde kullanabileceğime inanıyorum, her şeyden önce de halk için refah hedeflerini gerçekleştirmek adına…” diye konuştu.

BAŞBAKAN, YÜZDE 23,8 OY ALDI, RAKİBİNİ TEBRİK ETTİ

Seçimlerin dün yapılan ikinci turunda Cumhurbaşkanı’na karşı yarışan Başbakan Ingrida Šimonytė’nin oy oranı ise yüzde 23,8’de kaldı. Šimonytė, gazetecilere yaptığı açıklamada, mevcut Cumhurbaşkanı’nı seçim zaferinden dolayı tebrik etti.

Cumhurbaşkanlığı için yarışan her iki aday da 2,8 milyon nüfuslu NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin ‘Rusya tehdidine’ karşı savunma harcamalarını artırmayı destekliyordu. Bu bağlamda hükümet, yakın zaman önce bir vergi artışı teklifinde bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Gitanas Nausėda, dün akşam geç saatlerde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Litvanya’nın bağımsızlığı ve özgürlüğü, muhafaza etmemiz, korumamız ve parçalanmasına engel olmamız gereken bir gemi” değerlendirmesinde bulundu.

‘DIŞ POLİTİKA VE GÜVENLİK POLİTİKASINDA DEVAMLILIK GÖRECEĞİZ’

Vilnius’taki Mykolas Romeris Üniversitesi’nden siyaset analisti Rima Urbonaite de Agence France-Presse (AFP) haber ajansına verdiği demeçte, “Gitanas Nausėda’nın yeniden seçilmesiyle birlikte, dış politika ve güvenlik politikasında, Cumhurbaşkanı’nın aktif kalmayı sürdürmeye çalışacağı alanlarda devamlılık göreceğiz” ifadelerini kullandı.

İlk turu 12 Mayıs tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı seçiminde adaylardan Nauseda oyların yaklaşık yüzde 44’ünü, Simonyte ise yaklaşık yüzde 20’sini almıştı. Adaylardan hiçbirinin oyların yüzde 50’sini alamaması nedeniyle seçimin ikinci turu düzenlenmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx